新同舊嘅價值 / 鍾長江

just-chatting喂,大哥,陳年舊事先至係最正呀,嗱,陳皮越舊越正,陳年老酒更加值錢,喺個腦摷返出嚟,邊飲雪啡邊享受,人生最佳享受呀! 

舊時嗰啲發霉嘅所謂 「少年的我」啲嘢,其實唔係真係咁好打架咋 !

講乜嘢 「陳年舊事先至係最正呀」,舊嘢只合帶入當鋪,或者擺舊貨攤,鑑平鑑賤賣得就賣。賣唔得,就只有丟落垃圾桶,黃石公 : 一掃光去也!– – 唔好講我哋呢啲,厚顏,黑顏,面無顔色嘅老傢伙啦,就連各位紅顔,花容,都嘆曰:哎吔 !人老珠黃不值錢啦!

再講吖,故然「陳皮越舊越正,陳年老酒更加值錢」,但係麵包,餅乾,連米都係新嘅先至香啦,唔聽見咩:新娘,新裝,連個五千年嘅古國都要改名,加多個「新」字行頭,先夠威……吖馬!

只不過,我好想念「舊時」的「新會學校」,與及古老的「新街市」也。連帶舊街市,五支燈嗰度嘅天地人中藥鋪,燒臘店,羣羣麵包檔與及街邊啲彫圖章,修理鐘錶檔口,當然重有,早晨在福建中學天台上做體操的各位舊日「仲文」添!

2017-07-03 (20)
同慶酒樓

2017-07-03 (26)

2017-07-03 (22)

 哦 ── 原來一切都係「仲文」。但 ── 新「仲文」縱使靚到“dum” 一聲,都係唔及得舊日「仲文」㗎,若果「新」真係咁值錢,你又點會咁辛苦、氣勞氣喘,一步一步咁捱上去福建學校天台度 舊日「仲文」呢?你估仲係十八廿二咩!

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s