下集,即係 B) 咁話 / 鍾長江

上集講到侯老大駁口曰:

喂,鍾大哥,叫得平西張仲文,即係我地叫EE啦,仲加埋夢露罌涕,just-chatting係老豆果背既sex synbol,同我地冇乜緣份,果陣時冇咁膽大包天,不過,隔多兩年,鬼大左, 喺美英英文書院讀,樓下間茶檯請左個EE做招待,搞到我每個鐘頭都去食野飲野,好似生積兼口腔活躍期咁。講起茶檯,又令我記返起好多野。同慶道麗都戲院側邊有條街,近海皮嗰頭,有間「聰明人」,個樣好酒吧,哈,我竟然喺度撞到…喂,得閒講下茶檯野都好喎,就去你平西仲文EE嗰間啦!……()

 

趁咖啡重熱, 鄙人連忙接口 :

B) 話說見到侯老大捉字蝨, 誣陷我位女同學的大姊係 E E輩, 非常悲忿, 該位姐姐雖然係比我哋大,但都未夠成為E E 吖! 夾硬叫人做阿姨, 實在有啲所謂年齡敏感綜合症」之初期病癥。要check吓喇!

當年, 我聽街坊嗰班老大哥咁心儀該位阿姐,所以放學之後, 特登走過學校對面, 企喺茶擡門口,「勾 」個頭裝吓, 果然如是。重靚過佢個妹, 即 「我的同學」!── 但係多年後才明白, 其實呢位女同學, 只因當年還是「黃毛丫頭」, 未有所謂魅力。後來佢亭亭玉立,比佢嗰位仲文姊姊還靚多多, 拍得住另一位女同學 (佢家亦在梅春賞街,與 」張仲文」大姐家的茶檯打對角, 即賣米較機器的「中原」是也)。

後來, 畢業之後, 我就越讀越遠, 雖然依然家住平西, 但都冇幾可在平西啲茶檯泵泵轉了。

鞋,呢哋嘢, 講起嚟, 都已經係近一甲子之前嘅陳年舊事咯!

仲文大姐及其妹 ── 我的同學平安否 ?

所謂前塵往事, 諗番起, 亦賺添傷神也!

是耶 ? 匪是耶 ?

2017-06-30 (11)

 

2 Comments

  1. 鍾大哥,我冇「年齡敏感」,又冇「年齡歧視」,聽你再講下集先知道小仲文當時仲未夠秤,咁就要怪兄/叔/伯/爺輩嘞,佢哋日諗夜諗都係充滿女人元素嘅張仲文,然後將呢啲元素投射落去個靚妹度,哎呀,咁就大件事啦……
    喂,大哥,陳年舊事先至係最正呀,嗱,陳皮越舊越正,陳年老酒更加值錢,喺個腦摷返出嚟,邊飲雪啡邊享受,人生最佳享受呀!

  2. 阿大佬,
    舊時嗰啲發霉嘅所謂 “少年的我" 哋嘢, 其實唔係真係咁好打架咋 !
    講乜嘢 “陳年舊事先至係最正呀", 舊嘢只合帶入當鋪, 或者擺舊貨攤, 鑑平鑑賤賣得就賣, 賣唔得, 就只有丟落垃圾桶,黃石公 : 一掃光去也!– – 唔好講我哋呢啲, 厚顏, 黑顏, 面無顔色嘅老傢伙啦, 就連各位紅顔, 花容,都嘆曰 : 哎吔 ! 人老珠黃不值錢 啦 !
    再講吖, 故然 “陳皮越舊越正, 陳年老酒更加值錢", 但係麵包, 餅乾, 連米都係新嘅先至香啦, 唔聽見咩 : 新娘, 新裝, 連個五千年嘅古國都要改名, 加多個 “新"字行頭, 先夠威 ….. 吖馬 !
    只不過, 我好想念"舊時" 的 “新會學校", 與及古老的 “新街市" 也. 連帶 舊街市, 五枝燈嗰度嘅天地人中藥鋪, 燒臘店, 羣羣麵包檔與及街邊啲彫圖章, 修理鐘錶檔口. 當然重有, 早晨在福建中學天台上做體操的各位舊日 “仲文 “添 !

    Liked by 1 person

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s