離心兩地掛……杯咖啡奶……/鍾長江

打牙較

just-chatting先兩日,自口痕宣佈聲援侯老大,以實行 「勇敢的負起歷史的使命,堅定立場」, 「大力」 打擊香港 「的」賣咖啡 「的」落後「的」制度, 以發揮以前越南茶檯優良「的」 咖啡「的」品質和他們「的」賣咖啡「的」先進的制度「的」優越性「的」 A)計畫之後,(先進的雞腸文的句法),就口停手停,要到今日先正再來報到,繼續未完成的飲咖啡打牙較的艱難的大時代的任務。(此乃連發幾的之謂也)

並非因為有人問到, 鄙人就特登釣起嚟賣,唔肯繼續發表偉論,實在另有隱情,請容在下一一細禀

* 話說, 自從去年秋, 連個拉仔都離家去讀書之後, 本宅就剩下兩個老傢伙,唔洗求神問卜, 引經據典, 係人都諗到,邊個先係 「掌握話語權」 啦。 一個人, 尤其係雄性老柴, 撈到咁嘅地步, 都會身不由己,連清宮連續劇裏便嗰啲 「老奴才」見到, 怕都會擰擰頭,因為唔只要做近身,跟班,連車伕, 搬運工都要撈埋, 重要二十四小時督值嗰種, 除時準備向敵人發起决定性的攻擊, 完成乜乜大業。

 故此, 就冇到茶檯, 插把嘴參加「巴啦」會戰咗幾日。

 閒話休提,依家係 B)段之正傳。 正當此時, 耳畔忽聞召集令, 係有緊急軍情嗰隻, 便仰天長嘆一聲, 忙放低杯剛冲好之雪啡, 帶齊架撑, 奔赴戰場去也 !!

 忽然憶起舊日聽過之粤曲 : 男兒為 「個」家,離心兩地掛……杯咖啡奶…… (唔記得係乜名)。鞋……

waiting

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s